Aymon, het bier dat de naam draagt van de Graaf en de Heer van Dendermonde , werd voor de eerste maal gebrouwen door de Ros Beiaard BierProevers in 2000 ter gelegenheid van de Ommegang en dit in samenwerking met brouwerij De Landsheer.

Aymon is een bier van hoge gisting en met 8 volumeprocent alcohol hoort het thuis in de klasse van de "echte" degustatiebieren .

Gebrouwen met eerste klasse zuivere mouten van Franse zomergersten en een kleine hoeveelheid ambermout heeft dit bier een goud-gele tot bronsachtige kleur.

Speciaal uitgezochte hopsoorten zorgen niet alleen voor voldoende bitterheid op de tong maar geven aan dit bier ook een prachtig schuim met kleine vaste belletjes, een meer dan behoorlijke schuimhoudbaarheid en een stevige "cling" de schuimranden aan de binnenkant van de glazen telkens men drinkt. Dit is een eigenschap van klasse en kwaliteit.

Het uitzicht van het bier is klaar met een kleine zeer lichte sluier. Dit is eigen aan bieren die na de eindfiltratie een derde gisting ondergaan in de fles om het bier langer zijn natuurlijke smaak te laten behouden.

In de reuk en aroma van Aymon speelt een andere hopsoort een grote rol; fruitachtige, licht citroenachtige geuren geven een zekere frisheid aan het bier.

Een derde hopping, de Engelse typische dry-hopping, met Engelse hop in de gisting/lagering fase geeft florale, bloemige meerwaarde aan de nasale en retornasale perceptie van dit bier.

Door het gebruik van een kleine, maar niet onbelangrijke hoeveelheid candijsuiker wordt de tong gestreeld met lichte zuur-zoete smaken, een balsem voor de bitterheid achter op de tong.

Het brouwwater met een juiste verhouding aan sulfaten en chloriden zorgt er voor dat dit bier zeer droog in de mond proeft en de hoge bitterwaarde van 35 bittereenheden niet stoort. De nasmaak is zuiver en prikkelend door de koolzuurbelletjes van de nagisting.

Met een stamwortgehalte van 16 Platograden heeft dit bier de grens bereikt van de volmondigheid, voldoende maar niet teveel.

Een van de voornaamste eigenschappen van het bier Aymon, ondanks de hoge densiteit en de krachtige hopping , is zijn grote doordrinkbaarheid. Het bier is goed verteerbaar en voelt lichter aan wat een grote troef is niet enkel voor de getrainde bierliefhebber maar ook voor de levensgenieter die rustig af en toe een glas bier nuttigt. Met Aymon kan hij rustig genieten op een terras op de Grote Markt van Dendermonde en terwijl de zonnestralen spelen met de kleur van het bier kan hij drinkend een ode brengen aan de Graaf, de Heer van Dendermonde.

Sitemap • Aymon
Etiket >>
Ros Beiaard BierProevers © 2008 • TerugTop